UPHOS® - Fosfaatpellets als motor van regionale kringloopsluiting

Client:
Colsen
Location:
Nederland - Italië
Date:
2022 - 2023
Specificatie:

UPHOS®

Tags:
Fosfaat terugwinning
Fosfaatverwijdering
kringloopsluiting

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie Zeeland in het kader van OPZuid.

Met onze innovatieve UPHOS® technologie is het nu mogelijk om fosfaat efficiënt terug te winnen uit afvalwater, wat resulteert in hoogwaardige fosfaat pellets die direct kunnen worden gebruikt als meststof in de akkerbouw. Dit biedt de mogelijkheid om een gesloten kringloop voor fosfaat te creëren binnen sectoren zoals de aardappelverwerkende industrie. Door gebruik te maken van de UPHOS® technologie kunnen bedrijven fosfaat herwinnen uit de verwerking van aardappels en deze terugbrengen naar de akkers waarop de volgende generatie aardappels groeit. Zo wordt duurzaamheid bevorderd en kan de agrarische sector bijdragen aan het verminderen van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

Technologie:

De UPHOS® technologie verwijdert fosfaat uit afvalwater door het om te zetten in struviet, wat vervolgens kan worden gebruikt als hoogwaardige meststof in de landbouw. Het proces bestaat uit twee stappen. In de eerste stap wordt de pH-waarde van het afvalwater verhoogd in een striptank door middel van beluchting, waardoor CO2 uit het afvalwater wordt verwijderd. Vervolgens wordt het afvalwater naar de tweede stap, de pelletizer, gepompt. Hier wordt magnesium toegevoegd om de struvietreactie op te wekken waarbij de struvietkristallen worden gevormd. Door de hoge opstroomsnelheid in de UPHOS® worden vormen de struvietkristallen pellets. Deze zuivere pellets worden vervolgens geoogst uit het systeem wanneer zij de juiste grootte hebben.

Resultaten:

Met de UPHOS® technologie wordt niet alleen een duurzaam waterzuiveringsconcept ontwikkeld, maar worden tevens de kosten voor fosfaatverwijdering verlaagd. Bovendien zal de samenwerking tussen ketenpartners leiden tot regionale innovatie die kan worden gereproduceerd en gestimuleerd door een open innovatielandschap

UPHOS
Logo europees fonds
impuls + zeeland

Would you like to know more?
Ask Robin

Robin Jordaens , Business Development Manager